VEEL GESTELDE VRAGEN OVER DE WANDELSPORT
Moet er in groep worden gewandeld?
Neen, er is een vrij vertrek – meestal tussen 8 en 15 u – zodat je zelf kan kiezen wanneer je de door jou gekozen tocht aanvangt. Er is namelijk de keuze uit meerdere afstanden. Meestal gaande van 4 tot 21 km, maar sommige organisaties bieden zelfs afstanden aan tot 50 km.
Er worden uitzonderlijk langere tochten georganiseerd waarvan de 100 km Dodentocht in Bornem de bekendste is. Al deze tochten worden afgepijld. Wel bestaat er een organisatie Euraudax die afstanden wandelen van 25 tot 150 km. Zij wandelen in groep en hier is het parcours niet afgepijld.
Als ik lid word van een wandelclub moet ik dan meehelpen bij activiteiten georganiseerd door de club?
Wij verplichten op geen enkel ogenblik aan onze leden om mee te helpen aan activiteiten georganiseerd door de club. Echter zijn helpende handen steeds zeer welkom bij onze wandeltochten. En het spreekt voor zich dat het voortbestaan van de wandelsport afhangt van haar vrijwilligers.
Met andere woorden u kan perfect jaren lid zijn van een wandelclub zonder 1 keer mee te helpen aan een organisatie, maar hulp van welke orde dan ook wordt wel zeer sterk geapprecieerd. Laat de morele druk er u evenwel niet van weerhouden lid te worden van een wandelclub.
Is wandelen wel een sport?
Wandelen kan je op eender welk niveau. Je snelheid en afstand bepaal je nog altijd zelf. Zo kom je onderweg evengoed tragere of snellere medewandelaars tegen. Elke wandelaar heeft zijn of haar verhaal en redenen om te bewegen. En is niet elke vorm van bewegen bovenop je dagelijkse verplaatsingen sport? Je gezondheid komt het zeker en vast ten goede! Wie een competitief element zoekt, kan zijn gading vinden in de afstandswandelingen die georganiseerd worden.
Mag ik een hond meenemen op een wandeltocht?
Als u hem aan de lijn houdt, kan de hond perfect meewandelen. Meer zelfs op elke wandeltocht is er een hondenbar (waterbak) voorzien bij de rustpost. De beestjes zijn dus zeer welkom. Bij grote uitzondering kan het al eens zijn dat een bepaald stuk van de wandeling niet toegankelijk is voor honden en er een omleiding is voorzien.
Ik zit in een rolstoel. Welke routes zijn voor mij goed toegankelijk?
Op de website van Wandelsport Vlaanderen kan u opzoeken of er rolstoelvriendelijke tochten zijn. Dus voor u zich naar een locatie begeeft, gelieve eerst de site te raadplegen of een dergelijk parcours wordt aangeboden.
Ik wil graag een georganiseerde wandeltocht lopen. Hoe kom ik aan informatie hierover?
Op https://wandel.be/wandelkalender/ kan u terecht voor alle informatie met betrekking tot georganiseerde wandeltochten.
Moet ik zelf eten en drank meebrengen voor de tocht?
Liefst niet, omdat de organiserende club haar inkomsten voor een groot deel haalt uit de verkoop van broodjes, taart, soep en drank in de startzaal en haar rustposten. Dit alles aan zeer democratische prijzen, Om de maximaal 10 km is er een rustpost voorzien zodat je geen eten en drank hoeft mee te zeulen.
Hoe verloopt een georganiseerde wandeltocht en de inschrijving juist?
Ga naar de inschrijvingstafel voor leden. De inschrijvingsprijs bedraagt 1,50 euro als je je lidkaart toont, Anders kost de deelname je 3,00 euro, je wordt dan beschouwd als een niet-lid.
Als niet-lid krijg je een kaart bestaande uit twee afscheurbare delen. Het bovenste gedeelte is de inschrijvingskaart, hierop vermeld je je persoonlijke gegevens.Bij het verlaten van de startzaal deponeer je dit bovenste strookje in de bus voor inschrijvingskaarten.
Het andere onderste strookje – je betalingsbewijs – neem je mee tijdens je wandeling.
Voor leden van een wandelclub is deze procedure gewijzigd sinds 1 januari 2019. Wanneer je je inschrijft dan krijg je een betaalbewijs. Er moet geen strookje meer afgescheurd en in de bus gedeponeerd worden. Het inschrijvingsbewijs kan je onderweg laten afstempelen op de rustposten. Maar dit is niet echt meer nodig.
Het parkoers dat je tijdens je wandeling kan afleggen staat aangeduid in de startzaal, veelal vind je hier ook een print van aan een muur die je meer uitleg geeft en een lijst met aanduiding van de mogelijke afstanden en rustposten. Tegenwoordig zetten bepaalde clubs ook een QR-code op het parcoursblad.
Vanaf de startzaal volg je de pijlen van de organiserende club. Er wordt een volledig parcours afgepijld. Let wel goed op want er worden verschillende afstanden aangeboden. Er zijn splitsingsborden die aanduiden waar je naartoe moet voor welke afstand. Het is dus van groot belang deze pijlen goed in het oog te houden. Om te weten welk soort pijl te volgen kijk je in het begin best eens goed hoe de pijl van de organiserende club er juist uitziet. Een goede tip zeker voor beginnende wandelaars. Je kiest de afstand die het best bij jou past.
Dan ga je op weg. Soms al bij de start of anders onderweg blijf je de door jou gekozen afstand volgen tot aan een splitsingsbord. Soms is er ook sprake van eerste maal (1ste X) en tweede maal (2de X) als je opnieuw langs een zelfde punt wandelt. Er wordt namelijk soms ook in lussen gewandeld, Bijvoorbeeld 18 km (1x) en 18 km (2x), dan volg je 18 km (1x) als je nog niet op dat punt bent voorbijgekomen en 18 km (2x) als je hier al een keer bent voorbijgekomen.
Tijdens je wandeling wordt er ook een zaal voorzien waar je kan uitrusten. Dit is de rustpost, hier kan je genieten van een drankje of broodje tegen een lage prijs. Vergeet niet je betalingsbewijs mee te nemen, hierop vind je het noodnummer terug als je onderweg hulp nodig hebt.